Sunday, 13 May 2012

seandainya dia jodohku..

Ya-Rabbul Ariffin
Tuhanku,Seandainya telah kau takdirkan dia milikku.. tercipta buatku
Dekatkan lah hatinya dengan hatiku
Tetapkan lah kemesraan antara kami
Agar kebahagiaan ini kekal abadi

Ya Muhaimin
Dan Tuhanku
Seiringkan lah kami mengharungi hidup luas ini
Ke tepian yang sejahtera

Ya Rabbul Fatihin
Tetapi Tuhanku yang Maha Pengasih
Seandainya telah kau takdirkan dia bukan milikku
Bawalah dia jauh dari pandangan ku
Luput dari ingatan ku
Dan peliharalah aku dari kecewa


Ya Rabbul Izzati
Serta Tuhanku yang Maha Mengerti
Berilah aku kekuatan melontar bayangannya ke dada langit
Hilang bersama senja nan merah
Dan gelap pekat awan
Agar aku bisa bahagia
Walaupun tanpa dirinya

Ya Rabbul Quddus
Dan Tuhanku
Biar sekuat mana aku menyintainya
Aku pohon agar Tuhanku
Melenyapkan perasaan ini
Sekiranya dia ditakdirkan bukan milikku

Ya Rahman Ya Rahim
Tapi sekiranya dia ditakdirkan untukku
Kupohan agar takdir memperkuatkan kasihku padanya
Selagi tidak melebihi kasihku padaMU

Amin.

surat buat BAKAL ISTERIKU


Assalamualaikum.
Buat bakal isteriku,
Apa khabar dirimu saat ini, dan apa juga khabar imanmu hari ini? Adakah harimu dimulakan dengan syukur pada Tuhan kerana masih memanjangkan umurmu, masih diberi peluang untuk menatap fananya hidup ini? Apakah masih segar wudhu yang membasahi tubuhmu? Mudah-mudahan ia mampu menyegarkan kembali iman yang mungkin lesu serta membugarkan ingatanmu kepad janji kepada Yang Satu. Amanah agama ini yang berada digenggamanmu.
Bakal isteriku,
Sungguh aku tidak tahu dimanakah kamu saat dan ketika ini. Tetapi aku tahu, walau dimana sahaja kamu berada, kasih dan rahmat Tuhan pasti bersamamu sebagaimana ia mencintaiku saat dan ketika ini. Aku yakin ketika ini Dia sedang melatih kamu untuk menjadi mujahidah agar dapat bersama aku di saff perjuangan ini. Sama seperti mana Dia sedang melatihku kini. Jauh di hujung sana, aku pasti kamu pasti sedang menungguku untuk dijadikan mujahid di sisi agar kau punya rasa bangga tika memilikiku kelak.
Bakal isteriku,
Hanya kesalihan yang aku harapkan daripadamu  dan moga-moga itu juga yang menjadi dambaanmu daripadaku. Kerana jika ketampanan yang kau cari, maka ketahuilah kesia-siaan yang akan kau dapatkan. Aku masih mentah dan baru dalam perjalanan ilmu pengetahuan, tetapi aku mengharapkan dengan ilmuku yang sedikit ini, aku mampu menjadi mujahid setia dalam menggapai redha Tuhan.
Wahai bakal isteriku,
Aku masih dibawah asuhan ibu dan bapaku. Tidaklah aku mengharapkan yang lain selain daripada aku menjadi tabungan keduanya diakhirat kelak. Dan aku tahu begitu juga halnya denganmu wahai bakal isteriku. Cuma aku mengharapkan kamu menjadi isteri yang salih agar cukup dapat menjadi bidadari pendampingku di syurga kelak, insya Allah.
Buat bakal isteriku,
Aku ini punya cemburu yang kuat. Tetapi jika Allah dan Rasul lebih kau rindui, maka aku redha, dan aku mengharapkan yang sama daripadamu. Meskipun kau bukanlah yang aku harapkan, tetapi ketahuilah bahawa engkaulah yang aku butuhkan.
Bakal isteriku,
Jika kelak Allah mentakdirkan kita mempunyai mujadid-mujahid comel, aku pohon agar engkau dapat bersamaku mendidiknya. Dengan didikan al-Quran untuknya mengenal Tuhan. Bantu aku dalam menanamkan bibit kecintaan kepada Allah dalam diri generasi harapan kita nanti.
Kepada bakal isteriku,
Ketahuilah bunga hanya akan mekar apabila tiba waktunya dan kumbang akan datang menghinggap tika mana bunga sedang berkembang mekar di taman. Maka aku mengharapkan sebelum tibanya masa itu, bunga akan terus dibaja, kumbang terus berterbangan bertasbih memuji kebesaran Tuhan. Aku kini sedang bersiap untuk menjadi lebih baik walaupun bukan yang terbaik, setidak-tidaknya terbaik buat dirimu kelak.
Bakal isteriku,
Inilah harapan yang mampu kuukirkan dalam sekilas kata, walau kata orang tidak semua yang dirasa mampu diluahkan dengan kata-kata. Inilah yang sedang kuhadapi. Moga kelak disaat kita bersama, itulah saat aku belajat memahami dirimu, sama halnya dengan engkau yang belajar memahami diriku
Moga kita bersabar dalam menanti takdir Tuhan. Walau dimana kini engkau berada, ketahuilah engkau akan sentiasa berada dalam munajatku pada Tuhan. Moga engkau terus bersabar dalam menanti jemputan untuk menjadi bidadariku. Insya Allah
Jumpa nanti ^_^